home
about us
preparation
vehicle
route
reports
photos
links
email

Reports Zuid-Afrika 1, September 2005

3 september 2005, Ellisras
SA here we come! We zijn precies twee weken in Botswana geweest en na al dat stof happen, wildlife, avontuur en slechte campings verlangen we naar civilisatie... We gaan de Limpopo over en staan in ZA. De grens overgang verloopt soepel. De natuur is hetzelfde, maar als we een paar honderd meter verder rijden veranderd het zelfde dorre droge en kale landschap in vruchtbaar bewerkt land!! Richting Ellisras en dan begint de verandering echt. Zelfs in zo`n gehucht kan je ergens koffie drinken, uitgebreid boodschappen doen, auto wassen, eten bij Wimpy's en geld pinnen. De "civilisatie" dus. Verder is het er oersaai, gebruiken we meer tijd dan nodig is en besluiten we op de plaatselijk camping te overnachten (S23.39.884, E027.45.343) (40,- Rand p.p.).
Hier hebben zich de plaatselijke Tokkies verzameld voor een braai met gepaste hoeveelheid drank en idem geluid(overlast) tot in de late uurtjes. Dapper slaan we ons door de nacht. Douchen blijkt niet mogelijk te zijn, want er is geen water en de plees zijn gore schijthuizen.
Civilisatie dus...

4 tot 6 september 2005, Nylstroom, Warmbad, Mabalingwe
Gauw weg van de camping en op naar Nijlstroom. De Trekkers (van oorsprong Nederlanders), die hier lang geleden arriveerden, dachten dat ze bij de uitloper van de Nijl waren aangekomen. Kleine vergissing, maar de plaats heeft haar naam behouden. We kijken hier of er een aardige camping is en of dit een leuk oord is om te verblijven. Nee dus, niet onze smaak. We reizen verder naar Warmbad. Hier kijken we ook nog rond voor een leuk plekkie, maar het is er voornamelijk druk en niet echt bijzonder. Iets buiten Warmbad (25 km naar het westen) komen wij op een grote Game Lodge met ook een camping; Mabalingwe Nature Reserve. Een mooi gebied met weer mogelijkheden tot game drive, spotten en genieten maar weer (70,- Rand pp voor kamperen). Wij hebben het wel even gehad met de big 5 en wat dies meer zij. We zoeken een mooi plekkie op de camping, keutelen wat, BBQ en oogjes toe.
De volgende dag is het plan om te aan zwemmen in een van de vele baden die het oord biedt, zoals het op ons over komt voor rijke bejaarden. En ja hoor, het eerste bad dat we in duiken heeft warm water en een jacuzi. Het is even aanpassen, maar dan vinden we het niet zo erg meer. Zeker ook omdat er een fabelachtig uitzicht is over de bergen. We ontmoeten Vicky en Mark uit Johannesburg, die een weekje vakantie hebben. Al gauw komen de biertje en de breezers en verdoen we onze tijd in het zwembad en beloven plechtig ook in de jacuzi van Mark en Vicky te komen met sigaar, rode wijn en vooraf gegaan door een echte Zuidafrikaanse braai. Gastvrijheid zonder grensen vinden wij, terwijl het hier heel normaal is, zo laten wij ons vertellen.

6 tot 9 September 2005, Hartbeespoortdam, Pretoria
Via Hartbeespoortdam, waar we wat souveniers kopen, komen we in Pretoria. Na enig zoeken nemen we een cabin bij een backpackers lodge in Hattfield (70,- Rand pp), zodat we de volgende dag vroeg op pad kunnen om van alles te regelen. De auto is namelijk verkocht, met de afspraak deze achter te laten in Pretoria. En dat brengt natuurlijk wat veranderingen met zich mee. We willen we graag in Kaapstad eindigen, dus besluiten we eind september de trein te nemen van Pretoria naar Kaapstad. Gelukkig hebben we nog zo'n drie weken voordat we definitief terug vliegen naar Nederland. Ons lijkt het een goed plan die door te brengen in Mozambique. We gaan dus een Visum regelen bij de ambassade in Pretoria.
Een makkie, 's ochtends aanvragen en 's middags halen (voor 85 Rand p.p.). Ook kopen we op het hoofdtreinstation een enkeltje Kaapstad; 27 uur met slaapplaats. Lijkt ons helemaal gek en leuk met de trein door Zuid-Afrika.
's Middags bezoeken we de moeder van Ellen, die net buiten Pretoria woont samen met haar man en zoon. Ellen en Douw zijn degene, die ons in Mali gered hebben van een gewisse honger dood toen we daar hopeloos verdwaald waren in de bush. We worden hartelijk ontvangen, krijgen veel en lekker eten en drinken, en worden uitgenodigd om te blijven slapen. Gastvrijheid zonder grensen!!! We krijgen een rondleiding over hun, nauwelijks een jaar geleden gekocht, landgoed, mag ik wel zeggen.
Er word hard gewerkt onder het toeziend oog van Dorris, de moeder van Ellen. Als eerste wordt de tuin aangepakt. Douw en Ellen zijn en werken nog in Mali en komen voor vakantie in November. Jammer genoeg missen we ze dus, want dan zitten wij alweer in Nederland.
We blijven nog een dagje bij Dorris, en gebruiken die dag om de website bij te werken. 's Avonds gaan we met Dorris en Dirk, de broer van Ellen, uit eten in Hartbeespoort.

9 september 2005, Piet Retief
Vandaag gaan we richting Sodwana Bay, om vanuit daar naar Mozambique te gaan. Maar eerst eten we samen met Dirk en Dorris een stevig Zuidafrikaans ontbijt met boereworst, veel gebakken eieren en toast. Bij het afscheid worden we van harte uitgenodigd om, bij terugkomst in Pretoria de auto voor de verkoop voor te bereiden, weer bij haar te logeren.
Rustig cruisen we via een prachtige route door Mpumalanga naar Piet Retief, waar we op de plaatselijk camping overnachten (40,- Rand p.p.). Het is vroeg donker en koud.

10 tot 12 september 2005, Sodwana Bay
Piet Retief lijkt het goed te doen vanwege de enorme hoeveelheid houtkap. Er wordt overal ook nieuw aangeplant, maar de bossen zijn strak in rijtjes geplant en dus weinig opwindend. Plaatselijk is er een keurig verzorgd winkelcentrum en dus kunnen we ons hart ophalen.
Weer volgeladen, voor zover we dat niet waren, rijden we richting Sodwana Bay, gelegen aan de kust in de Sint Lucia Wetlands. Ook weer een prachtige route, vlak langs de grens met Swaziland, door Kwazulu Natal. Vanuit Hluhluwe nemen we we de weg naar Mbazazwana, die sinds twee jaar van asfalt is. De camping, in het Sodwana Bay National Park ligt vlak bij het strand (S27.32.951, E032.40.275) (50,- Rand p.p.). We maken ons kamp boven op een heuvel, met een enorme apenfamilie vlak naast ons. Deuren dicht, want ze zijn razend snel en brutaal.
We zien weer eens de zee, altijd leuk, maar deze is wel erg blauw. Lui in het zand en testen onze zojuist verworven snorkel. `s Middags is er te veel wind en is het koud op het strand. We sluiten de dag af met onze traditionele BBQ en vreugdevuur.
De familie aap is verdwenen en heeft dus een beter onderkomen gezocht.

12 september 2005, Kosi Bay, Grens Mozambique
Verder naar het noorden in de Wetlands. Het landschap is groen en heuvelachtig, de zon schijnt en wij reizen over een asfaltweg richting Kosi Bay. Om daar een kijkje te nemen. De camping in Kosi Bay is bereikbaar via een zandpad en ligt ook weer heerlijk verscholen tussen de heuvels. Eerst eens kijken hoe het met de zee is. Via een gate, waar je je moet registreren kom je een park in. 17 km verderop is een office waar je een toegangskaartje moet kopen om vervolgens dezelfde weg terug te gaan naar zee??? Misschien moet je Afrikaan zijn om dit te begrijpen...
Een ander keertje mischien. We besluiten direct verder te gaan naar Mozambique: Ponte do Ouro.
Grens passeren, geen enkel probleem en direct is het asfalt opgehouden en zien we alleen nog wegen met veel zand...

Terug naar overzichtspagina reports