home
about us
preparation
vehicle
route
reports
photos
links
email

Reports Zambia, Augustus 2005

17 augustus 2005, Grens overgang Katima, Livingstone
Op naar de Zambiaanse douane. Plotseling is het hele landschap verandert, niet de natuur, maar we zijn weer terug in Afrika. De beamten weten dus dat ze macht hebben, want zij verstrekken de benodigde papieren en als ze geen zin hebben of ruzie hebben met (een van) hun vrouw, waarom zouden ze dan. Geen manifest bij de grens, zoals geregeld zou worden door Livingstone Safari Lodge. We bellen nog en keer met de Nederlandse eigenaar, maar we krijgen een reeks smoezen. Nou hij wordt bedankt. Daar gaan we dus zeker niet naar toe. We moeten 200 Rand (25,- euro) p.p. betalen voor het visum, wegenbelasting en verzekering (170 Rand). Ons word een aardige poot uitgedraaid. En ja, als we geen verzekering nemen en we worden aangehouden door de politie draaien we voor ten minste 2 dagen de bak in. Na heel veel stempels, handtekeningen etc. gaan we rijden en ja hoor een politie roadblock: verzekering laten zien !!!! De weg en omgeving zijn saai savanne landschap. Livingstone is echt een Afrikaanse stad, maar ziet er charmant uit. We cruisen naar The Zambezi Waterfront (NS17.53.194, E025.50.642) ($ 4,- p.p.). Een heerlijke camping, waar we ons nestelen onder de bomen naast Karin en Michiel uit Nederland, die een wereld reis maken. Dus genoeg stof om over te praten.

P.S. Mocht je dus een manifest willen regelen voor Zambia (7 dagen geldig) en geen kosten, dan kun je dit het beste regelen via:
- Zambezi Waterfront Camping, e-mail: waterfront@zamnet.zm, tel. 00260 3 320606
- Jollyboys Backpackers, e-mail: jollybs@zamnet.zm, tel. 00260 3 324229, www.backpackzambia.com
Je moet ze wel minimaal 3 werkdagen van te voren een email sturen met al je (paspoort) gegevens, en aangeven welke grens overgang je gaat nemen.

18 augustus 2005, Livingstone, watervallen
Vandaag Livingstone en klusjes, internet en lunchen bij Wonderbake. `s Middags gaan we naar de Falls! Ja, groot en heel veel water. Aan de Zimbabwaanse kant schijnt het nog groter te zijn met nog meer water, dus dat willen we ook zien. Gedoe met visa en geld en wat nog meer weerhoud ons van al het Zimbabwaanse watergeweld. Terug naar de camping, ff wachten op wat olifanten op de weg.
In Livingstone is onwijs veel te doen aan activiteiten; Helicopter en Microlight vluchten, fietsen, abseiling, Bungee Jumping, rafting, kayaking, hiking en ga zo maar door. Meestal zijn wij niet zo van deze activiteiten, maar in deze bijzondere omgeving werkt het toch aanstekelijk. We besluiten om de Rafting te gaan doen, wat we regelen bij Zambezi Waterfront. 's Avonds BBQ'en we samen met Karin en Michiel en kukelen in gepaste dronkenschap `s nachts laat het bed in.

19 augustus 2005
Vandaag is de grote dag, we gaan raften op de Zambesi (waar anders), net na de Vic Falls. Een prachtige omgeving, die veel weg heeft van beelden bij Lord of the Rings. We zijn niet de enigen; met een stuk of 10 andere rafts janken wij met donderend geraas de rivier af. De kapitein geeft ons eerst wat instructies over hoe wij op zijn commando moeten roeien. Forward!, backward, ik (Aarnout) heb er nog nachtmerries van. Vroeger was dat anders. Als we na de eerste rapid (stroomversnelling) zijn bekomen van de schrik en het water uit onze longen hebben geproest kunnen we rusten en kijken hoe anderen omslaan, danwel dezelfde gepaste trots hebben als wij, dat je alleen maar half verzopen bent. Wat een sensatie!! We krijgen er steeds meer lol in en het mooiste is als we later in een relatief rustig stukje het water in mogen springen. Pas dan blijkt wat dat water een onvoorstelbare kracht heeft en je volkomen onverwachts alle kanten op sleurt, vooral naar beneden. Lunch volgt en verder met de rapids. We slaan om, krijgen elk ongeveer twee liter Zambezi-water binnen en weten weer in de boot te komen. Na
zo'n 23 keer klutsen komt ook hier een eind aan. Maar na een lange dag het uiterste gevergd te hebben van ongetrainde roeispieren (ik weet nu waar ze zitten) krijgen we nog de genadeslag. De kloof weer uit klimmen!! Uitgeput en doorweekt van het zweet komen we boven aan, terwijl veel van de kapiteins en hulpjes al voor de tweede keer de route lopen. Klimmen om materiaal op te halen, dan wel vette toeristen naar boven te slepen. Met zijn allen in de truck, worden we in een uur tijd terug gereden naar de camping, terwijl we een glimp opvangen van Zambia. Bij terug komst wordt ons een video of DVD te koop aangeboden van ons hachelijke avontuur. Aansluitend is er een BBQ.

20 augustus 2005
We hadden eigenlijk nog best een paar dagen in Livingstone kunnen blijven. Al was het maar om de spierpijnvrij te vertrekken of om het museum te bezoeken. Maar we besluiten om richting Botswana te gaan. We gaan nog bij een paar winkeltjes langs, drinken een koffie (met carrot cake!!) en verlaten Livingstone.
Op naar Kazangula. Het papiergedoe aan de zijde van Zambia verloopt erg vlot. We kopen een "kaartje" voor de ferry (160 Rand of $20,-) en sluiten aan in de rij bij de rivier. Ook dat loopt vlot en voor we weten staan we aan de overkant en rijden we richting de douane van Botswana. .

Zambia was kort maar krachtig. We vonden het erg leuk en hebben ons goed vermaakt. Het is jammer dat de Europeanen ooit grenzen hebben bedacht in Afrika. Zonder zou een stuk gemakkelijker zijn bij de Victoria Falls te komen.

Terug naar overzichtspagina reports