home
about us
preparation
vehicle
route
reports
photos
links
email

Vehicle

In maart 2004 kochten wij ons vervoersmiddel voor de Afrika reis. Een witte Toyota Landcruiser HZJ 80 Africa edition. Bouwjaar 1992, 260.000 km gereden.

Oorspronkelijk is de auto door de VN gebruikt, in het voormalige Joegoslavië. Daarna heeft de auto een aantal jaren dienst gedaan als service auto bij 4x4Parts in Culemborg. En nu zijn wij de gelukkige eigenaar.

Er zijn heel wat (onder)delen aan de auto die zijn bekeken, besproken en waar wij samen met andere mensen over hebben gediscussieerd. Immers onze Landcruiser gaat ons zo’n 40.000 kilometer vervoeren, Uitleg van Rupert over de Toyota Landcruiserzal samen met de daktent dienen als ons huisje en zal onze bezittingen gaan herbergen. Al gauw blijkt dat er grofweg twee kampen met adviseurs zijn. De ene waarbij je na afloop een zo goed als nieuwe auto hebt, die op de meest extreme situaties is voorbereid en de andere die ook begrijpen en hebben ervaren dat je niet alle pech kan voorkomen. Bovendien kan er toch ook wel het een en ander in Afrika zelf gerepareerd worden zo nodig. Dus onze conclusie is, dat de auto technische goed moet zijn en de inrichting zo functioneel en comfortabel mogelijk en verder zien we het wel. Of wij uiteindelijk de juiste keus hebben gemaakt om bepaalde (onder)delen wel of niet te vervangen of aan te passen, zullen wij pas te weten komen tijdens onze reis.

Wij zijn erg blij met alle tips en adviezen die wij hebben gekregen over de auto en de inrichting daarvan. Van Aad uit Voorschoten, van Rupert uit Australië, Peter en Nicoline uit Noordwijk, van Camiel uit Amsterdam, en ook tijdens de 4WD training in Oss.

Dit is het dan geworden:

De brandstof tank
Bij aankoop van de auto beschikte de auto over 2 tanken, waar samen 155 liter diesel in gaat. Wij gaan er vanuit dat dit voldoende brandstof reserve biedt op onze reis.

Verlichting
Op de voorkant zijn 2 extra grote koplampen gezet, de hun dienst moeten bewijzen tijdens het rijden in donker. Ook al is het de bedoeling zo weinig mogelijk in het donker te rijden.

Banden
Onze banden zijn goed en kunnen nog heel wat km rijden. Dat mogen ze dan ook blijven doen, tot ze zijn versleten en dan vervangen wij ze in Afrika. Daarnaast hebben we twee reserve wielen met banden. In onze garagekist nemen we 4 reserve binnenbanden mee.

Vermogen voor de koelkast en ander apparatuur die opgeladen moet worden.
Daartoe hebben wij twee gel accu`s met een ingenieus zelfdenkend stroomverdeel en oplaad systeem.

Stoelhoezen
Wij hebben het geluk om tijdens onze proefreis/vakantie langs Woick te kunnen gaan in Stuttgart. Dit is een zaak met veel overlanders equipment en hier kopen we mooie witte stoelhoezen met het idee dat die onderweg gemakkelijk gewassen kunnen worden. Sleutelen aan de Toyota Landcruiser
Vliegen en “Grassamen” gaas voor de radiateur hebben wij hier ook gekocht.

Inrichting van de auto
Dit onderdeel hebben wij samen veel besproken. Er moet veel mee en de auto heeft maar een beperkte ruimte. Oorspronkelijk wilden wij de auto zo inrichten, dat wij er ook in konden slapen bij bijvoorbeeld slecht weer. Dit idee hebben we uiteindelijk laten varen om toch flexibeler te zijn met de inrichting.
Gelukkig is Aarnout erg handig en maakt in de auto een opbergsysteem met kasten en kisten. Dit is gemaakt van multiplex hout en is vervolgens wit gebeitst.
Vlak achter de stoelen in het midden staat de koelkast. En achter elke stoel staat een water jerrytank (2x 30 liter).

Verder gaat mee
Reserve onderdelen, zoals…..
De motor van de Toyota Landcruiser Klein gereedschap
Binnenbanden
Potkrik
Luchtcompressor
Aluminium zandplaten
Luifel
2 stoelen
2 krukjes
1 tafel
Auto radio en speakers
GPS
Landkaarten van alle landen
Imperiaal


Voor vertrek wordt de auto nog 1 x technische geheel nagekeken en worden de benodigde onderdelen gerepareerd.